Blog

Blog

Innowacyjny kierunek – Inżynieria Żywności!

Naukowy świat rozwija się w tak błyskawicznym tempie, że ciężko nadążyć za nowinkami technologicznymi.  Ba, nawet nie zdajemy sobie sprawy z ilu nowoczesnych rozwiązań korzystamy na co dzień. Ludzi wciąż przybywa na naszym globie, dlatego normalną sprawą jest udoskonalanie procesów związanych także z  produkcją żywności i stanie na straży jakości kupowanego jedzenia. Food Engineering nie należy do popularnych kierunków, ale zyskuje coraz większą sławę. W dodatku łączy ze sobą wiele różnych dziedzin nauki i tym samym pozwala się spełniać zawodowo umysłom o szerokich horyzontach.

Czego można się spodziewać na studiach?

Przede wszystkim studia łączą tematy przyrodnicze ze sprawami matematycznymi. Program obejmuje naukę opracowywania innowacyjnych rozwiązań w technologii produkcji żywności. Pozwala uzyskać wiedzę z zakresu organizacji produkcji, stosowanych procesów przetwórczych oraz  jakości żywności. Student dodatkowo poznaje rynki artykułów żywnościowych oraz  uczy się analizować wyniki działalności firmy. Kursy są wieloaspektowe, to znaczy, że zawierają się w różnych kręgach nauki, ale mimo to są ściśle dopasowane do kierunku studiów, pozwalając jednocześnie na zdobycie rozległej wiedzy. Nie mniej jednak trzeba być przygotowanym na bloki badawcze dotyczące mikrobiologii żywności, pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych, chemii żywności, analizy i oceny produktów spożywczych oraz żywienia człowieka. Ważnym elementem kursu jest inżynieria procesowa, bezpieczeństwo produkcji żywności jak również projektowanie technologiczne.

Jakie umiejętności można nabyć w czasie nauki?

Ten kierunek studiów oparty jest o pracę w laboratorium, także większość czasu spędza się na ćwiczeniach praktycznych. Daje to możliwość świetnego przygotowania do aktywności zawodowej. Pozwala nabrać odpowiedniej wprawy i pewności siebie, przed wkroczeniem do zakładu pracodawcy. Uczy odpowiedzialnej pracy w zespole naukowym. Z oczywistych rzeczy, zdobędziesz umiejętności projektowania procesów technologicznych. Nauczysz się optymalizować te procesy oraz wprowadzać modyfikacje systemów za pomocą techniki komputerowej, tak aby usprawnić przebieg produkcji. Będziesz specjalistą do spraw przetwarzania żywości i kontroli jakości artykułów spożywczych. Zdobędziesz wiedzę, dzięki której samodzielnie możesz rozpocząć działalność w branży produktów przetworzonych. Dodatkowo masz świadomość w jaki sposób funkcjonują określone rynki i umiesz dostosować się do zmian gospodarczych.

Perspektywy pracy

Studia przygotowują do pracy na wszystkich stanowiskach w firmach zajmujących się przetwórstwem, bezpieczeństwem oraz kontrolą żywności. Możesz wybrać zakłady przemysłu mleczarskiego, mięsnego, owocowego, cukierniczego, zbożowego, rybnego… co tylko chcesz. Masz otwartą drogę do firm specjalizujących się w produkcji przekąsek i słodyczy, jak również koncernów zajmujących się wytwarzaniem produktów leczniczych bądź ekologicznych. Inżynieria żywności umożliwia zdobycie bazowej wiedzy na temat browarnictwa a także wyrobów gorzelniczych. Jeśli więc masz smykałkę do biznesów, warto pomyśleć nad otworzeniem własnej działalności jaką jest browar rzemieślniczy, który zdobywa coraz to większą ilość fanów. Kochasz wino? Interesują Cię sposoby ważenia tego trunku? Bez trudu znajdziesz pracę również w winnicy! Możesz realizować niekonwencjonalne koncepcje gastronomiczne i zająć się tworzeniem żywności z pasikoników lub innych owadów, która swoją drogą jest coraz częściej klasyfikowana jest jako produkt ekskluzywny i przyszłościowy. Jeśli jednak robaki Cię nie kręcą, być może zainspirujesz się potrawami z laboratorium? Kuchnia molekularna to nic innego jak nowoczesna technika gotowania, wykorzystująca nietypowe metody obróbki żywności. Produkcja lodów z użyciem ciekłego azotu, sos o konsystencji pianki to dla inżyniera żywności jak bułka z masłem!

Jak widać kierunek zapewnia bardzo dużą elastyczność jeśli chodzi o zatrudnienie. Daje możliwość pracy w różnych branżach na zupełnie innych stanowiskach, co z jednej strony pozwala wszechstronnie rozwijać się, a z drugiej, jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem.  Jedzenie jest niezbędnym elementem życia człowieka, stąd przemysł spożywczy nieustannie kwitnie. Nowoczesne firmy potrzebują do swoich zespołów młode osoby, które są w stanie udoskonalić procesy produkcyjne i wnieść w życie innowacyjne pomysły.

Inżynierię żywności możecie studiować na przykład na Sheffield Hallam University. Jeśli jesteście zainteresowani tym kierunkiem, chcecie wiedzieć czy macie szansę dostać się na studia w Anglii, koniecznie piszcie do nas :)

Myślisz o studiach w Wielkiej Brytanii lub Holandii? Masz pytania?

Napisz do nas korzystając z poniższego formularza lub bezpośrednio na nasz adres e-mail: info@globedu.pl

Odpowiemy na wszystkie Twoje pytania i przygotujemy Ci indywidualny plan aplikacji na studia w UK lub studia w Holandii!
Z naszą bezpłatną pomocą nie ma przed Tobą rzeczy niemożliwych!


Masz pytania?

Napisz do nas korzystając z poniższego formularza lub bezpośrednio na nasz adres e-mail: info@globedu.pl

Odpowiemy na wszystkie Twoje pytania i przygotujemy Ci indywidualny plan aplikacji na studia w UK lub studia w Holandii!
Z naszą bezpłatną pomocą nie ma przed Tobą rzeczy niemożliwych!